laupäev, 28. mai 2016

Mõrvaprotsess

8. august 1892. Eesti Postimees ehk Näddalaleht, nr. 28, lk 1-2


Võrus tulevad 25. aug. Riia ringkonna kohtu istumisel ka muu seas mineval aastal jõulukuul tapetute Kahkva valla liigete Vähjade tapjad otsustamise alla. Tapjaid on kohtu ülekuulamise all kolm: tapetute poeg ja vend Viido Vähk ning rätsep Peter Säkna ja Veriora valla liige Jakob Tereping. Tunnistajaid on juba ette tellitud 35. P. Fr. K.

3. september 1892. Postimees (1886-1944), nr. 196, lk 2







Võrult. Kohtukojast. 25. augustil tuli siin Riia ringkonna kohtu osakonnas kohutav ja hirmus lugu otsustamise alla. Kohtu saal oli päältkuulajaid puu-püsti täis. Asjalugu oli järgmine: Hommikul 4. jaanuaril leidis Kahkva valla talupoisike L. selle valla Vähja talusse minnes, et kolm inimest tapetud sängis lamasivad. Asjalugu ligemalt uurides leiti, et Peeter Vähk, peremees, tema poeg Mihkel ning ümmardaja Anna Hanson hirmsal kombel olivad mõrtsukakirve läbi ära tapetud. Igaüks lamas oma sängis, riietega kinni-kaetud. Pääd olivad peaaegu kõikidel maha raiutud, vaevalt olivad nad veel pisut kaelanahaga kinni. Viidu Vähk, noorem poeg, joodik ja kõlvatu inimene, oli aga sellel ööl kodust kadunud. Terav politsei hakkas asja uurima, ning sellest selgus sedasama, mis nad ka ringkonna kohtul avaldasivad.
– Ette toodi püssimeeste vahel Viidu Peetri poeg Vähi, 22 aastat vana, kelle pääle prokuröör kaebtust oli tõstnud nuhtluse-seaduse artikli 1449, 1451  ja 1454 järele, ning Peeter Säkna, rätsep, 31 a. m., Kahkva valla liige ja Jakob Samu poeg Tereping, 31 aastat vana, Veriora valla liige, süüdistatavad n. s. artikli 14, 4 ja 1453 järele. Viidu Vähk kostab küsimiste pääle, kas ta on inimese tapnud – "Ei!" Tema tahtnud aina oma isalt varastada, aga teda mitte tappa. Tereping ja Säkna andnud temale nõuu isa ära kihvtitada, kes temale vara ei ole andnud. Säkna otsinud ise ja käskinud ka teda kihvti otsida, aga ei saanud. 3. jaanuaril tulnud S. sinna. Ta maganud vennaga sängis, aga ei tulnud und. – Säkna koputanud akna pääle, – tema läinud välja, aga ei ole tundnud seda meest. S. ütlenud, et see on olnud ära põgenenud vang Soesson, kellele tema Vähi sukad andnud saabaste pääle tõmmata, et astumist kuulmataks teha. Tema andnud võõrale raua, millega see rahakasti hakanud lõhkuma. Vend ärganud üles, keda võõras kirvega äratapnud. Tema ei ole võinud appi minna. Pääle selle tapnud see ka teised, see on isa ja tüdruku ära. Lubanud ka teda äratappa, kui ta nõnda ei luba elada, nagu tema. Kui palju sääl raha olnud, ei tea tema; võõras andnud temale 80 rubla ning käskinud teda T. poole minna ja puhta särgi selga ajada. Sääl peitnud nad end küünisse ära. Ka Säkna tulnud sinna. Nüüd ajanud nemad Terepingi üles, maksnud temale Võru sõidu eest 15 rubla, aga ei rääkinud talle kuritööst midagi. Nii sõitnud tema linna, Säkna jäänud maha – kuulama, mis sünnib. Sellepääle küsiti Säknale, kes ennast süüst vabaks ütles. Temal olnud T. pool töö pooleli, mis pärast ta ka siis sinna jäänud. – Peremees ajanud teda üles, üteldes, et vargad olla majas. Tema saanud Vähiga kokku, kes talle ütelnud: Kui sa oleks vilistanud, oleks su päevad loetud. Tema püganud küll Vähi pääd, mis verine olnud, selle soovil. Tereping ja Vähi sõitnud kell neli ära Võrusse. Tema läinud aga hommikul postiga järele, kus tal kohtuasju ees oli. Kuri-tööst ei taha midagi teada.
– Ette tuli Jakob Samu poeg Tereping. Temale ei ole raha antudgi; küll tulnud Vähi tema juurde, juba uuel aastal kokku räägitud asjade pärast, mis neil Võrus talitada olnud kohtu  juures. Vähk olnud iseäralises haiguses, pidanud kreistohtri juurde minema... Rahakoti, mis Vähi temale ütelnud andnud olevat, ostnud ta Riias novembri-kuul mitme tunnistaja juures-olemisel, mis tema oma olla. Kõigi 37 tunnistaja suust selgis kange ja vali kohtu-otsus: Viidu Vähk, isa ja venna tapja ning mõrtsukas, on eluajaks Siberi sunduse-tööle kulla-kaevandusse, Tereping ja Säkna kumbgi 11 aastaks Siberi vangitööle, pääle selle Siberi asukohtadesse vabalt elama mõistetud.
Kohtupidamine tuuris hommikust k. 9 kuni teise hommikuni kellu 2, otsuse tegemine 3 tundi. Enne asja otsustamist pidas advokat tubli kaitsekõne süüdistatavate eest, mis päältkuulatajte silmi pisaratega täitis. – Tähenduseks olgu siin juurde lisatud, rahvas räägib, olla kadunud Peeter Vähi oma isa tapja olnud, mis aga kohtule selgimataks on jäänud omal ajal. On see tõsi, siis on jällegi neljanda käsu ja Piibli sõna siin täide läinud: Jumal nuhtleb vanemate pattu laste kätte kolmanda ja neljanda põlveni. Vähkide perekond on otsas Viidu Vähiga!
– – Ka 24 ja 26 augustil olivad ainult tapmise ja röövimise asjad harutaise all, kus süüdistavad Siberisse mõisteti. – Haruldane asi oli endistel aegadel sõna "Siber", kuna aga nüüd igal ringkonna-kontu istumisel Siberi elanikka rohkendatakse. Sellest selgib, et inimeste kurjus ei kohane. Hirmus on niisugune töö juba mõtelda, hirmsam teha, jledam ja kohutavam selle eest ükskord vastust anda.
– P. Fr. Kõiv

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar