laupäev, 28. mai 2016

Karskusseltsi koosolek

15. november 1891. Postimees (1886-1944), nr. 174, lk 1


Räpinast. 9. nov. pidas Eesti karskuse selts "Võhand" Veriora koolimajas pääle avamise oma esimest koosolekut. Seltsi president S. Vijand avas koosolekut Keisri-lauluga, mille pääle Sõukand lühikese kõne pidas ja kosja- ning pulmaviinade pruukimist ära seletas, et noorpaar ka ilma "rõõmustajata" võida uut elu algada, ilma et viina puudus nende armastust jahutaks. Siis võeti puuduvate ametiliikmete valimine ette ja valiti esimeseks presidendi asemikuks kooliõp. P. Fr. Kõiv Kahkvast, teiseks asemikuks endine kooliõp. Sõukand Palu vallast; kirjatoimetaja abiliseks G. Penneri Kahkvast. Pääle selle räägiti läbi ning ühendati "Kabeli" ja Palu valla laulukoorid ühiseks karskuse kooriks. Võeti nõuuks näitemüüki (basaari) seltsi mänguriistade hääks ära pidada, mille jaoks annete korjamiseks raamatuid vastu lubasivad võtta: Pennart, Kõiv, mõisavalitseja B. Undritz ja Rebane.
Presindent pani seltsile ette uueks aastaks mõned Eesti ajalehed tellida, nimelt "Postimees" ja "Olevik," missugune nõuu hääks sai võetud. Koosolek lõppes lauluga: "Oh võtkem Jumalat." P. Fr. K-w.

29. mai 1892. Postimees (1886-1944), nr. 115, lk 2


Pühapäev 10. mail oli seltsi üleüldine koosolek Veriora vallamajas. Pääle muude tehti otsuseks: täieline karskus - mispärast õige palju parajuse meelelisi seltsist lahkus (umbes 15) ja jäi kindlaks, et all 4 kuuse prooviaja kedagi seltsi ei võeta, maha arvatud, kui keegu ju ise varemalt karsk ja kombeline on olnud. -Pääle joovastavalte jookide põlgamise nõuab "Võhandu" karskuse selts veel kombelist puhtust (Sittlichkeit /moraal/) ja, kui võimalik, suitsetamise karskust. Seltsist välja astunud esimehe-asemiku Fr. Kõivi asemele valiti A. Rebane. Muusika ja näitejuhatajaks nimetati P. Sõukand. S. Wijand "Võhandu" karskuse-seltsi esimees.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar